Begeleiding en ondersteuning

Als school proberen we elke leerling zo goed mogelijk te begeleiden in zijn ontwikkeling. Bij de profielkeuze bijvoorbeeld: een belangrijke keuze die leerlingen in de tweede (mavo) of derde klas (havo en vwo) maken. Heeft een leerling extra begeleiding nodig? Dan zorgen we daarvoor.

Let op: in dit hoofdstuk gaat het om functionarissen van verschillende externe organisaties. Dat kan nog wel eens veranderen. Daarom staat de naam van de vertegenwoordiger van deze externe organisatie op de website van de school. Neem anders contact op met de school voor meer informatie.

Contactpersoon voor ouders

Elke klas heeft een mentor: een docent die de leerlingen begeleidt. De mentor let op de studieresultaten, de persoonlijke ontwikkeling en het welzijn van iedere leerling. De mentor ziet zijn mentorklas tijdens de vaklessen en in een mentoruur.

Daarin besteedt hij of zij onder andere aandacht aan studievaardigheden en hij houdt voortgangsgesprekken met leerlingen. Voor ouders en verzorgers is de mentor de eerste contactpersoon van de school. Als zij iets bijzonders over hun kind willen doorgeven of iets willen vragen, dan kunnen zij rechtstreeks met de mentor contact opnemen of via de administratie.

De decaan van de school

De decanen begeleiden leerlingen bij het maken van keuzes: de keuze voor mavo, havo of vwo, de profielkeuze voor de bovenbouw en de keuze voor een vervolgopleiding. Leerlingen en ouders kunnen bij onze decanen terecht met vragen over profielen, studierichtingen en vervolgopleidingen.

Zorgcoördinator en zorgmedewerkers

Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, coördineert zorgcoördinator mevrouw Post de maatregelen die nodig zijn om hen te begeleiden in het onderwijs. Zij werkt hierbij samen met de ouders, de leerling, de mentor en de teamleider. De zorgcoördinator volgt de voortgang van leerlingen op het gebied van extra ondersteuning en verwijst leerlingen naar hulpverleners binnen of buiten school. Ook onderhoudt zij contacten met externe zorgverleners, verwijst leerlingen zo nodig door naar de schoolarts en heeft contact met de leerplichtambtenaar.

Ouder- en kind adviseur

Op alle Amsterdamse scholen werken vaste ouder- en kind adviseurs (OKA), jeugdartsen en jeugdpsychologen vanuit het Ouder- en Kind team (OKT). Leerlingen en hun ouder(s) kunnen samen of afzonderlijk bij de OKA terecht, met kleine en grote vragen of zorgen. Bijvoorbeeld over het omgaan met leeftijdsgenoten, ruzie thuis of het gebruik van drank of drugs. Maar ook voor het vinden van een leuke activiteit na school. Een ouder- en kind adviseur kijkt samen met de leerling en/of ouder(s) wat er nodig is. In de ene situatie is een gesprek voldoende, in de andere is het nodig om samen een plan te maken. De OKA kan de leerling en/of ouder(s) helpen met tips, gesprekken of een training. Als het nodig is, kan zij ook anderen in het gezin ondersteuning bieden. 

Vertrouwensdocent

Leerlingen kunnen voor vertrouwelijke problemen terecht bij onze vertrouwensdocenten. Zij bieden als vertrouwensdocent een luisterend oor en geven advies hoe de leerling zijn probleem kan oplossen. De vertrouwensdocenten gaan vertrouwelijk om met de informatie die ze te horen krijgen. Ze kunnen leerlingen doorverwijzen naar een externe vertrouwenspersoon indien dit nodig is. Hieronder kunt u lezen wie de vertrouwensdocenten van de school zijn:

  • Mw. Waltjé
  • Dhr. Meziyane
  • Mw. El Moumni
  • Mw. Fadel
  • Dhr. Ruiters

Pestprotocol en pestcoördinator

Pesten komt helaas op alle scholen voor. Dus ook bij ons. In de mentorlessen en tijdens speciale projecten besteden we aandacht aan hoe we pesten kunnen voorkomen. Om goed te reageren op pestgedrag, gebruikt de school het pestprotocol.

Daarin staan de stappen die we nemen als er gepest wordt. Onze leraren letten op of kinderen pesten of gepest worden. Bij pesten is de mentor het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen. Ze kunnen ook terecht bij de pestcoördinatoren of teamleider. Zij zijn het aanspreekpunt voor ons pestbeleid en bewaakt dit samen met de rest van de schoolleiding. Elk jaar evalueren we het pestbeleid en bespreken we dit met de medezeggenschapsraad en de leerlingenraad van de school. 

Protocollen
Pestprotocol

Leerproblemen en dyslexie

Onze remedial teacher, mw. Zietsman-Geurts, is een specialist in leervaardigheden. Zij begeleidt leerlingen bij het verkleinen van leerachterstanden en het zich eigen maken van leervaardigheden. De remedial teacher adviseert de school bij de begeleiding van leerproblemen. Alle leerlingen worden getest op hun taalvaardigheid en mogelijke (aanleg voor) dyslexie.

Faalangst

Faalangst komt soms voor bij leerlingen. Hebben leerlingen hier veel last van en belemmert de faalangst hun schoolprestaties? Dan biedt de school een intensieve training aan, in een kleine groep. Mocht dit spelen dan wordt u als ouder vooraf hierover geïnformeerd.

Gerichte begeleiding

Wij verdiepen ons in nieuwe leerlingen. We kijken goed naar de gegevens die de basisschool aanlevert (onder andere Cito-gegevens) en voeren gesprekken met de basisscholen. Daarnaast doen we regelmatig zelf onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van taal en rekenen. Op basis van de uitkomsten van testen bieden wij leerlingen gerichte begeleiding.

Begeleiding bij profielkeuze

In de tweede klas (mavo) of derde klas (havo en vwo) kiezen leerlingen hun profiel en dus de vakken die ze in de bovenbouw gaan volgen. Ook bepaalt deze keuze welke vervolgopleidingen een leerling na het eindexamen kan doen. De profielkeuze is dus een belangrijke keuze. Wij willen onze leerlingen daar zo goed mogelijk bij begeleiden.

Passend onderwijs

Onze docenten worden getraind in het omgaan met verschillen tussen leerlingen. Medewerkers die betrokken zijn bij de zorg, werken aan het bieden van optimale ondersteuning. Samen met onze partners bieden we ondersteuning bij leerproblemen, ontwikkelproblemen, werkhoudingsproblemen, de sociaal-emotionele ontwikkeling en bij fysieke beperking. Voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, stellen we een ontwikkelingsperspectief op met het perspectief voor de leerling aan het einde van de schoolperiode. De school overlegt hierover met de ouders.

Begeleider Passend Onderwijs

De Begeleider Passend Onderwijs ondersteunt de docenten en de leerlingen op het gebied van gedrag- en leermoeilijkheden en/of -stoornissen. De begeleider observeert leerlingen in de les en begeleidt leerlingen individueel op dit gebied.

MDO

De school houdt frequent een Multidisciplinair Overleg (MDO). Daarin bespreken we leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Soms is er sprake van complexe problematiek. In het MDO zit naast de zorgcoördinator, die voorzitter is van het overleg, ook de rector, de jeugdarts, de leerplichtambtenaar, de ouder- en kind adviseur en teamleiders. Doel van het MDO is te komen tot een passend hulpaanbod voor de leerling, mogelijk doorverwijzing naar een externe zorginstelling. Leerlingen worden pas in het ZAT besproken na toestemming van ouders.

Jeugdarts en jeugdverpleegkundige

Aan de school zijn een jeugdarts en een jeugdverpleegkundige van de GGD verbonden. Zij houden regelmatig spreekuur op school. Bij de overgang van de basisschool gaat een overdrachtsdossier van de leerling mee naar onze school. Dit dossier kan aanleiding zijn om een leerling uit te nodigen voor het spreekuur. Ook verzuim kan leiden tot een uitnodiging op het spreekuur. In de tweede en vierde klas vullen alle leerlingen de vragenlijst “Jij en gezondheid” in. Deze vragenlijst geeft inzicht in de gezondheid en de leefstijl van leerlingen en hoe zij school beleven. Hierbij kan bijvoorbeeld mogelijke faalangst gesignaleerd worden.

Contact opnemen bij vragen

De schoolarts neemt deel aan het zorgoverleg van de school. Daar worden leerlingen besproken die extra zorg of aandacht nodig hebben. Bij het verstrekken van gegevens wordt uiteraard rekening gehouden met de privacy van de leerling en het gezin. Met vragen over de gezondheid of ontwikkeling, kunnen ouders of leerlingen ook zelf contact opnemen met de jeugdarts of jeugdverpleegkundige.

Het ondersteuningsplan en het schoolondersteuningsprofiel

Zowel het plan als het profiel kunt u vinden op de website van onze school. Hierin wordt ons ondersteuningsaanbod uitvoerig beschreven evenals wat wij wel en niet kunnen bieden in het kader van passend onderwijs.

Protocol medisch handelen

Ook het protocol medisch handelen vindt u op de website van onze school. Uitgangspunt is dat wij geen medische handelingen verrichten. Daar zijn wij niet toe opgeleid. Ook heeft de school geen medisch specialisten die dagelijks aanwezig zijn.

Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld

Als school hebben we aandacht voor de leer- en de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen. Als blijkt dat er omstandigheden zijn die belastend of belemmerend zijn voor die ontwikkeling, zal de leerling in het zorgteam van de school besproken worden. Als er vermoeden is dat die belemmeringen zich in de thuissituatie voordoen, zal de school hierover in gesprek gaan met de ouders/verzorgers om samen een oplossing te vinden. In een aantal gevallen kan sprake zijn van kindermishandeling, huiselijk geweld of verwaarlozing.

Scholen zijn verplicht een meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld te hanteren. Deze meldcode werkt vanuit een stappenplan dat wordt gebruikt als er een vermoeden is van mishandeling, huiselijk geweld of verwaarlozing.

Op elke school is een aandacht functionaris (mw. Derraze) die de toepassing van de meldcode implementeert en coördineert. Het volgen van het stappenplan kan leiden tot het organiseren van de juiste hulp en/of tot een melding bij Veilig Thuis, het Advies en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Ouders/verzorgers worden altijd geïnformeerd over een dergelijke melding.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode

Protocollen
Procedure Meldcode Kindermishandeling

Route passend onderwijs in beeld