Extra aanbod

Burgerschapsvorming en samenwerking

We hechten veel waarde aan maatschappelijke vorming en organiseren daarom regelmatig excursies en activiteiten, zoals over de geschiedenis van onze stad. Een voorbeeld hiervan is het vierdaagse project IndemIKs, waarbij onze vierdeklassers samen met leerlingen van het Hyperion Lyceum uit Amsterdam Noord de diversiteit van onze samenleving ervaren.

Burgerschapsvorming is een onderdeel van de schoolvakken, vooral van levensbeschouwing, geschiedenis, aardrijkskunde, maatschappijleer en economie. In de leerlingenraad kunnen leerlingen oefenen hoe ze invloed kunnen uitoefenen in een organisatie en op beleid.

Onze jongerenrechtbank is uniek

Wij zijn één van de eerste scholen in Nederland met een jongerenrechtbank. Daarin spreken leerlingen van onze school recht over strafbare gevallen of conflicten op school. Samen met alle direct betrokkenen probeert de jongerenrechtbank een uitkomst te vinden. Die is gericht op herstel van wat is misgegaan. Leerlingen nemen vrijwillig deel aan de jongerenrechtbank en krijgen daarvoor een speciale opleiding van diverse professionals: politieagenten, advocaten, rechters en officieren van justitie. Na de opleiding worden de leerlingen officieel beëdigd door een rechter. Dit vindt plaats in de Rechtbank Amsterdam. Elk schooljaar nemen weer nieuwe leerlingen deel aan de jongerenrechtbank.

Samenwerken met diverse partners

We hebben een samenwerking met de Openbare Bibliotheek Amsterdam waarbij we samen activiteiten organiseren om leerlingen de interessante en leuke kanten van literatuur te laten ervaren. Ook zijn er op school projecten zoals Giving Back. Daarbij inspireren jonge professionals uit het bedrijfsleven onze leerlingen voor een succesvolle carrière na school.

Pre University College

Het Comenius Lyceum werkt samen met de Vrije Universiteit. Op het programma staan onder andere Masterclasses, die geselecteerde leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen volgen op de universiteit. Deze Masterclasses geven een beeld van het huidige wetenschappelijk onderwijs en bieden een wetenschappelijke ervaring aan de deelnemende leerlingen. Iedere leerling maakt een keuze uit een breed scala aan onderwerpen en beargumenteert zijn keuze met een schriftelijke motivatie. Bij goed gevolg van de Masterclasses ontvangen leerlingen na afloop een certificaat. Dit maakt deel uit van het portfolio van de leerling.

Eco Science

In de mavo onderbouw krijgen de leerlingen ICT vaardigheden en maken zij kennis met STEAM onderwijs. STEAM is een afkorting voor Science, Technology, Engineering, Art en Mathematics. Vrij vertaald: Wetenschap, Techniek, Bouwkunde, Kunst en Wiskunde. Uitgangspunt van STEAM-onderwijs is dat de leerlingen de ruimte krijgen om te ontdekken, ervaren, ontwerpen, aan te passen en samen te werken. In de lessen maken de leerlingen o.a. kennis met programmeren, robotica en 3D printen. Ook maken ze op een laagdrempelige wijze kennis met hun toekomstige wereld.

Alumni

Wij nodigen oud-leerlingen uit om lid te worden van onze Alumnivereniging en vragen hoe zij de aansluiting ervaren van ons onderwijs op hun vervolgopleiding. Ook willen we van hen weten of de vaardigheden die ze op onze school hebben geleerd, voldoen in hun vervolgopleidingen. Oud-leerlingen komen ook studievoorlichting geven op school.

Social media

U kunt onze school volgen op onze Instagram-pagina. https://www.instagram.com/comeniuslyceumamsterdam/

Het Vwo+ programma

Ons vwo-plusprogramma is éénjarig aanvullend programma voor vwo’er die méér willen. We bieden het aan in de brugklas met uitdagende thema’s. Je gaat anders denken en doen. En je leert beter samenwerken. In elke module komen verschillende vakken aan bod. Er komt IT en techniek aan te pas. Je leert programmeren, je doet biologisch onderzoek in de buurt, je gaat in gesprek met media-experts en gaat een eigen nieuwsitem of documentaire maken.